I dag er det tid for en litt alvorlig post. Håper dere overlever det. Jeg lover å være nerdete neste gang.

Tingen er at hvert år får ca.300 kvinner livmorhalskreft i Norge. Ca.100 kvinner dør årlig av dette. Livmorhalskreft får man av kjønnsvorter. Dette er ikke en pen eller behagelig kjønnsykdom. Ikke det at noen kjønnsykdommer er pene og hyggelige. Selv ikke syfilis, som i følge Jeremy Clarkson er den beste av dem. ("We've got ourself the best people carrier of them all. Not that that's much to shout about. It's like saying 'Yes, I've got syphilis, the best of the sexually transmitted diseases'.") Rundt 50-80% av alle kvinner og menn vil få dette i løpet av livet. (Kjønnsvorter, ikke syfilis eller people carriers). Kjønnsvorter kommer av noe som kalles en HPV-infeksjon (Humant Papillomavirus). Det finnes ingen behandling mot denne infeksjonen og man kan ikke få livmorhalskreft uten den.

Heldigvis finnes det en vaksine! Denne vaksinen beskytter mot 90% av årsakene til kjønnsvorter og ca.70% av alle tilfeller av livmorhalskreft. Den forebygger også 70% av alle alvorlige celleforandringer kvinner kan få i livmorhalsen. Den har desverre lite virkning om du allerede er smittet av HPV, men den beskytter mot 4 varianter av viruset, så det er fortsatt verdt å ta den, selv om du er smittet av ett av virusene.
Alikevel, folkens, DET FINNES EN VAKSINE MOT EN VISS TYPE KREFT! Man skulle tro unge kvinner løp til fastlegen sin for å ta den. Det er ikke tilfellet. I Oslo er det litt over 500 jenter som har tatt denne vaksinen. Kun 5 av dem er fra østkanten. Dette kommer mest sannsynlig av at så få mennesker vet om den, og fordi den koster en del. Man må ta tre sprøyter over 6 månder, hvor hver av dem koster 1250kr. I tillegg må du få en resept av legen. Det koster litt over 100kr. Jeg skjønner at mange føler at dette er mye, men tenk på alle probleme du kan slippe senere!

Om dere ikke er overbevist kan dere ta en titt på noen bilder av kjønnsvorter. Her, her og her.
Er du sikker på at du ikke vil spare deg for det?
Alt du trenger å gjøre er å gå til legen og si at du vil ha en vaksine mot kjønnsvorter. Er det for pinlig, si at du vil ha vaksine mot livmorhalskreft. Inntil politikerne får hodet ut av egne rumper og gjør dette til en obligatorisk vaksine for 12åringer, må dere ta ansvaret.
Gjør det, vær så snill!

Jeg lover å komme tilbake med Death Match mellom Captain Jack og Captain Jack, men i mellomtiden vil jeg oppfordre alle jenter til å bestille en legetime, og så vil jeg oppfordre alle som er innom her til å spre dette budskapet. Det kan redde livet til noen du er glad i.

Labels:

1 Respons pŒ “Jannicke snakker alvorlig, for en gangs skyld”

  1. # Blogger Isobel

    Jeg tror ikke det er gjort noen studier som viser at denne vaksinen faktisk reduserer forekomsten av kreft. Man har bare vist at den reduserer mengde HPV-infeksjoner (og muligens celleforandringer?). Derimot er det minst to personer som er døde som direkte følge av vaksinen (blodpropp). Det gjør at ihvertfall jeg er vagt skeptisk. Jeg synes at tiltaket er supert (jeg har faktisk i flere år deltatt i en av studiene for kartlegging av HPV blant kvinner... tenk det, gynekologisk undersøkelse 2-3 ganger i året i flere år... alt for forskningen), men at man ikke nødvendigvis skal løpe og kjøpe før man er HELT sikker på at ting funker som de skal.

    Forøvrig synes jeg ikke kjønnsvorter er en slem kjønnssykdom i det hele tatt. Greit at det er kjipt å øke risikoen for livmorhalskreft, men vortene er mest sjenerende. Herpes derimot er en av de virkelig motbydelige kjønnssykdommene. Bare gjør et kjapt google-søk på 'genital herpes', da skal du få se på snadder. Det er også ekstremt smertefullt og du blir aldri kvitt det (HPV kan du faktisk bli kvitt, til tross for at det er et retrovirus). Den dagen det kommer en vaksine mot herpes skal jeg virkelig stå på barrikadene (så sant ingen dør av å ta den og det viser seg at den faktisk hjelper).

    Men fint at du også er seriøs for en gangs skyld, Jannicke. Overraskende og hyggelig :)  

Post a Comment



© 2008 The Cortex Feed | Basert pŒ K2 Template av GeckoandFly. Redigert og fornorsket av Kristin Storrusten.

free hit counter